Husmanskost!

Modern husmanskost- återkomsten.....

Raggmunk, ärtor med fläsk, kroppkakor, fläskpannkaka, får i kål, stekt saltsill- visst börjar snålvattnet rinna? Fler och fler av oss börjar titta på de gamla rätterna från tiden då flertalet svenskar var bönder och hade nära tillgång till egenproducerade råvaror. Kanske är det en mild protest mot massproducerade köttråvaror och genmodifierade grödor som gör att vi har börjat snegla på husmanskosten igen.

 

Känslorna kring dagens husmanskost är långt ifrån de som finns i samband med skolmatsalen i början av 70-talet eller militärens fältluncher i snöslask. Vad är det då som skiljer dåtidens stabbiga husmanskost mot dagens finmat? För det första lägger vi sannolikt tid på att hitta närproducerade ekologiska råvaror och dessutom så lägger bemödar vi oss om att maten ska se fin ut både i grytan och på tallriken. Vi äter inte bara husmanskosten för att bli mätta för dagen. Vi ska dessutom få en bra känsla i både hjärtat och ögat. Lagar vi dessutom maten tillsammans med barnen kan vi flika in historiska anekdoter från när mamma eller pappa var små. Efter en stund börjar vi se oss själva i farfarströjor och är det inte en hötjuga som ligger och skräpar i farstun tillsammans med vadmalsrocken. Karl-Oskar och Kristina är våra grannar som hjälpte till när höstskörden skulle bärgas i fjol. Tankarna skenar lätt iväg.

 

Hur vi än vrider på det så kan det aldrig bli fel med maträtter baserade på enkla, väl tillagade råvaror som tagits fram med långsiktigt hållbara metoder. Sådana måltider, vackert upplagda på tallriken, känns mer än i magtrakten och det ligger något snudd på meditativt i matens enkelhet som kontrast till omvärldens komplexitet. Mer än mätt för dagen...


 

 



¨