A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: lang

Filename: views/article.php

Line Number: 13

Backtrace:

File: /var/www/clients/client0/web22/web/_crubb/views/article.php
Line: 13
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client0/web22/web/_crubb/controllers/Site.php
Line: 372
Function: view

File: /var/www/clients/client0/web22/web/index.php
Line: 315
Function: require_once

Syrensaft på två olika sätt

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: lang

Filename: views/article.php

Line Number: 20

Backtrace:

File: /var/www/clients/client0/web22/web/_crubb/views/article.php
Line: 20
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client0/web22/web/_crubb/controllers/Site.php
Line: 372
Function: view

File: /var/www/clients/client0/web22/web/index.php
Line: 315
Function: require_once

Syrensaft har seglat upp som vårens bubblare på safthimlen 2018

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: lang

Filename: views/article.php

Line Number: 26

Backtrace:

File: /var/www/clients/client0/web22/web/_crubb/views/article.php
Line: 26
Function: _error_handler

File: /var/www/clients/client0/web22/web/_crubb/controllers/Site.php
Line: 372
Function: view

File: /var/www/clients/client0/web22/web/index.php
Line: 315
Function: require_once

Våren 2018 har varit en riktig syren-vår och som av en händelse så har det även börjat dyka upp en mängd recept på syrensaft och det känns som just syrensaft är den mest trendig saften hittills 2018! 

Förberedelserna

Det var med stor förväntan om en ny smakupplevelse som CRUBBA-teamet satte igång med att utforska syren-saft och vi hittade två olika metoder i recepten- dels det mest vanliga att låta saften stå och dra likt fläderblomssaft och dels en snabb-metod där saften får sjuda kort och sedan är det klart. Båda recepten innehåller syrenblommor, citron och socker. 

En snabb sökning på nätet visar ett flertal recept och tyvärr sägs det inte så mycket om vilka sorters syren som är bäst, när syrenblommorna ska plockas etc så med det i bakhuvudet så tog vi första bästa syren som visade sig vara en svagt ljuslila syren, sannolikt en så kallad bondsyren.

Smakförväntningen låg någonstans kring en blommig nyans, något bitter och kanske jämförbar med viol-pastiller. Någon form av friskhet borde dessutom komma från citronerna och citronsyran som förekommer i båda recepten.

Sagt och gjort plockade ett 50-tal syrenklasar och lades på ett par tidningar för att ge insekter en god chans att krypa iväg. Efter ca 30 minuter sågs inga fler insekter så då började arbetet med att repa av syrenblomorna från stjälkarna eftersom det på fler ställen står att stjälkar och gröna blad ger en beskare saft. Därefter skivades citroner, mått och andra redskap plockades fram, mm enligt respektive recept

Saftandet

Först till kvarn var det traditionella receptet på syrensaft. Detta känns som ett relativt enkelt recept att följa och mycket känns igen från fläderblomssaft. Det är alltid lika förvånande hur mycket socker som kan lösas upp i varmt vatten! Receptet utfördes rakt av och snart stod en kastrull med lock i källaren i väntan på att tre dagar skulle gå. Under tiden användes resten av syrenblommorna i ett snabb-recept på syrensaft. Det här receptet gick väsentligt mycket fortare, saften ska bara precis koka upp och sedan svalna så är allt klart att tappas upp på flaska.

...och så här gick det!

Efter tre långa dagar var det då dags att provsmaka resultatet. Till att börja med skiljde sig de olika saftrecepten i färg där båda varianterna är klart blekare än alla fina bilder på nätet. Kanske beror detta av att syrenerna vi använde var svaga i färgen... Vi ville inte färga med blåbär eller andra rödblåa bär som förekommer så vi accepterade att färgen var blek.

Men kom till smaken nu! Sammanfattningsvisd var smaken något av en besvikelse i båda fallen. Inte så att det var på något sätt äcklig saft, tvärt om var framför allt snabb-varianten väldigt frisk och läskande. Den traditionella syrensaften var lite mer kärv och mörkare i färgen. Dock smakar båda framför allt citronsaft och vi hade väntat oss mer speciell smak. Halva CRUBBA-panelen föredrog snabb-varianten för sin friska smak av citron medan den andra halvan föredrog långdragss-varianten för den mer kärva och speciella smaken. Den traditionella metoden gav också en något rödare färg vilket känns som ett plus i sammanhanget.  Delade åsikter alltså och inga direkta hurra-rop för syrensaft

Slutsatsen efter testet var att det är mer av en konst att göra syrensaft än att bara följa ett recept. Kanske ska mer nyutsprungna syrenblommor användas, kanske ska de plockas efter ett regn eller på kvällen när syrenerna doftar som bäst. De ska i vilket fall inte ligga och torka för länge för då börjar de lukta plast. Testet ger upphov till flera frågor och vi känner att det kommer att bli ett omtag nästa vår då vi ska plocka olika sorters syren (framför allt mer lila sorter) samt att plocka blommorna tidigare än vad vi gjorde i år. Det var i vilket fall som helst roligt att jämföra och vi kommer att följa upp detta test när syrenerna slår ut nästa gång!

Flaskan till vänster med den mer ljusa saften gjordes med snabb-receptet medan den högra med den traditionella metoden

 



¨