Upplev ett helt nytt sätt att laga mat hemma. Logga in eller Registrera ny användare. Lycka till!
Genom att logga in, godkänner du vårt
Vilkor
och
Integritetspolicy
Fyll i din epost och kontrollera din mail, när du klickat på länken i eposten verifieras din epost och efter detta kan du byta lösen ord.
Traditionellt serveras Osso buco (eller Ossobuco) med saffransrisotto och det här är en traditionell variant med just saffransrisotto, gremolata och lite gröna blad. Osso bucon kan gärna göras i förväg och värmas på inför servering eftersom den tar ett tag att tillaga även om det mest är själva kokningen som tar tid.
Jag lagar mat för
|
4 skivor |
|
150 g |
|
3 st |
|
1 st |
|
2 msk |
|
3 msk |
|
4 msk |
|
1 burk (400 g) |
|
3 dl |
|
3 dl |
|
1 st |
|
1 msk |
|
2 st |
|
2 tsk |
|
1 tsk |
|
3 dl |
|
9 dl |
|
3 msk |
|
2 st |
|
1 pkt (0.5 g) |
|
1 dl |
|
2 dl |
|
2 |
|
1 dl |
|
2 st |
|
1 citron |
|
1 msk |
|
25 g |
Värm en stor gryta på medelvärme och bryn köttet i smör eller olja så att det blir en fin yta utan att brännas.
Hacka under tiden rotselleri och morot fint i ca. 1 cm stora kuber och finhacka den gula löken. Lägg undan köttet och fräs sedan rotfrukts-hacket i samma gryta några minuter.
(Alternativt kan köttet stekas i en stekpanna samtidigt som rotfruktshacket, koka i så fall ur stekpannan med någon deciliter vatten och häll över i grytan så att inga goda smaker går förlorade från stekningen)
Kalvlägg ,Rotselleri ,Gul lök ,Morot ,Fett till stekning
Lägg tillbaka köttet i grytan och blanda ihop med det frästa rotfrukts-hacket. Pudra över vetemjölet och blanda runt så att det fördelas i hela blandningen. Klicka i tomatpurén, blanda runt och fortsätt sedan med att blanda i krossade tomater, vatten, vin, söndersmulad buljongtärning samt alla kryddorna. Blanda runt ock låt koka upp.
Vetemjöl ,Tomatpure ,Krossade tomater ,Vatten
Lägg på ett lock på grytan och låt den sedan fortsätta koka på spisen eller sätt in grytan i ugnen på ca. 190-200 grader C (värmetålig gryta o lock så klart....). Låt koka i ca. 2h oavsett om du väljer spisen eller ugnen för att koka klart.
Rör om försiktigt någon gång då och då under tiden, rör gärna försiktigt så att inte köttet sönderdelas för mycket.
Grytan kan koka längre än 2h, se dock till att den inte kokar torrt och eventuellt kan temperaturen sänkas något på slutet.
Smaka av med salt och vitpeppar
Blanda eventuellt i lit Gremolata till grytan när den kokat klart alternativt servera Gremolata separat tillsammans med Osso buco.
Börja värma buljongen, den ska nästan koka.
Värm sedan en tjockbottnad kastrull på medelvärme, skala och hacka schalottenlöken under tiden.
Stek sedan schalottenlöken några minuter i hälften av smöret så att den blir mjuk utan att få färg.
Tillsätt saffran och blanda runt.
Grönsaksbuljong ,Avorioris ,Schalottenlök
Höj värmen något till medelhög och tillsätt ca. en tredjedel av den varma buljongen. Blanda runt medan buljongen börjar koka och fortsätt sedan röra då och då tills det mesta av buljongen kokat in. Späd då med resten av buljongen ca 1 dl i taget under omrörning tills den mesta buljongen kokat in i riset och det fortfarande har en liten kärna okokt kvar i mitten (al dente). Omrörningen är viktig för att frigöra stärkelsen från risskalet och bilda den krämiga risotton du vill ha, så glöm inte bort att röra då och då. Totalt bör det ta ca. 25 minuter tills risotton kokat klart.
När det är lite kärna kvar i riset tillsätts den rivna parmesanosten och resten av smöret. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt även en mastsked extra vin. Risotton ska vara ganska lös utan att bli vattnig. Den går rädda att rädda genom att tillsätta lite mer buljong o smör på slutet om risotton skulle råka bli stabbig.
Parmesanost, riven ,Smör ,Salt-Peppar
Det här är en superenkel äppelkaka där du kan förbereda det mesta flera tim
20 Min 10 IngredientsTraditionell syrensaft som tar ca 3 dagar, receptet ger ca. 1 lite rsaft
20 Min 10 IngredientsDet här är en supersmarrig variant av nötfärsbiffar som jag provat mig fram till
20 Min 10 IngredientsEnklare sås kan det knappt bli än en kall crème fraîche blandad med dijonsen
20 Min 10 IngredientsRotsaksblandning i ugn är ett praktiskt tillbehör, speciellt på hösten/ vintern
20 Min 10 IngredientsTorsdag och då äter man pannkakor, det är sen gammalt. Jag gör enkla pannkakor
20 Min 10 IngredientsSyrensaft som kokas och blir klar snabbt, utan att det tar 3 dagar
20 Min 10 IngredientsGrundrecept till smuldeg som räcker till ca. 6-8 bitar beroende på hur mycket som ligger
20 Min 10 IngredientsGrundrecept för en klassisk sås
Receptet finns även på min 20 Min
10 Ingredients
Enkel pasta-rätt för dig som vågar prova!
Se även min 20 Min
10 Ingredients
Ett enkelt och fantastiskt gott recept att laga till svart trumpetsvamp. 20 Min 10 Ingredients